دوره 70، شماره 8 - ( 8-1391 )                   جلد 70 شماره 8 صفحات 466-461 | برگشت به فهرست نسخه ها

NA L, MJ F, FK K, Sh T, M P. Comparing the effects of aspirin, clopidogrel and their combination on random skin flap survival in rats. Tehran Univ Med J 2012; 70 (8) :461-466
لطیفی نور احمد، فاطمی محمد جواد، کامران خواجوی فرخ، تقوی شهرزاد، پدرام میرسپهر. مقایسه‌ی اثر آسپیرین، پلاویکس و ترکیب آن‌ها در بقای فلپ پوستی تصادفی در رت. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (8) :461-466

1- گروه جراحی پلاستیک و ترمیمی، بیمارستان حضرت فاطمه (س) ، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه جراحی پلاستیک و ترمیمی، مرکز تحقیقات سوختگی، بیمارستان حضرت فاطمه (س) ، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، mj-fatemi@tums.ac.ir
3- پزشک عمومی، مرکز تحقیقات سوختگی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
زمینه و هدف: فلپ تصادفی در جراحی ترمیمی کاربرد زیادی دارد و نکروز آن از مشکلات جراحی پلاستیک است. داروهای سیستمیک و موضعی زیادی برای جلوگیری از این عارضه توصیه می‌شود. در این مطالعه اثر آسپیرین و پلاویکس و هم‌چنین اثر ترکیب دو دارو بر بقای فلپ پوستی تصادفی در رت بررسی شد.
روش بررسی: 40 رت به طور تصادفی به چهار گروه ده تایی تقسیم شدند. پس از بیهوشی عمومی فلپ‌های cm3×11 در پشت تمام رت‌ها ایجاد شد. سپس در یک گروه روزانه mg/kg100 آسپیرین خوراکی به مدت یک هفته و در گروه دیگر پلاویکس روزانه mg/kg25 خوراکی به مدت یک هفته تجویز شد. در گروه سوم آسپیرین به علاوه پلاویکس با دوز مشابه گروه اول و دوم به مدت یک هفته استفاده شد. حیوانات گروه چهارم به عنوان گروه کنترل بوده و دارویی دریافت نکردند. پس از هفت روز سطح فلپ تحت اندازه‌گیری و محاسبات مورفولوژی قرار گرفت. از میانگین و انحراف‌معیار جهت توصیف داده‌ها و از آزمون آنالیز واریانس جهت مقایسه گروه‌ها استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین میزان زنده بودن فلپ پوستی تصادفی (نسبت سطح زنده فلپ به سطح کل×100) در گروه کنترل 49/62%، در گروه آسپیرین 04/64%، در گروه پلاویکس 09/65% و در گروه ترکیبی 06/64% بود. مقایسه اختلاف میانگین بین گروه‌ها نشان داد که اختلاف معنی‌داری بین گروه‌های مطالعه با گروه کنترل وجود نداشت(05/0.
نتیجه‌گیری:
مصرف آسپیرین، پلاویکس و ترکیب آن‌ها تاثیر قابل توجهی بر بقای فلپ پوستی تصادفی نداشت