دوره 75، شماره 8 - ( آبان 1396 )                   جلد 75 شماره 8 صفحات 576-570 | برگشت به فهرست نسخه ها

Behnamfar F, Jafari M, Moslehi M. Sentinel lymph node mapping using methylene blue and Technetium-99 in early endometrial cancer. Tehran Univ Med J 2017; 75 (8) :570-576
بهنام‌فر فریبا، جعفری متینا، مصلحی مسعود. نقشه‌برداری از گره‌های لنفاوی سنتینل با استفاده توام از متیلن بلو و تکنسیم 99 در بیماران مبتلا به سرطان اولیه آندومتر. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1396; 75 (8) :570-576

1- گروه زنان و زایمان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران. ، f_behnamfar@yahoo.com
2- گروه زنان و زایمان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
3- گروه پزشکی هسته‌ای، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
زمینه و هدف: یکی از نکات قابل بحث در رابطه با جراحی‌های سرطان آندومتر و در رابطه با برداشتن و یا برنداشتن گره‌های لنفاوی سنتینل است. هدف از این مطالعه ارزشیابی قدرت تشخیصی Technetium-۹۹ و Methylene blue در تشخیص درگیری گره‌های لنفاوی سنتینل در سرطان‌های اولیه آندومتر می‌باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که از فروردین تا اسفند سال ۱۳۹۵ بر روی ۱۴ بیمار مبتلا به سرطان آندومتر مراحل اولیه که به بیمارستان‌های الزهرا (س) و شهید بهشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان،‌ ایران، ارجاع شده بودند انجام پذیرفت. ۲۴-۱۸ ساعت پیش از عمل جراحی، به همه بیماران Technetium-۹۹ (Tc-۹۹) تزریق کردند. در روز بعد Tc-۹۹ با استفاده از گاما پروب دستی مورد بررسی و دید قرار گرفت. همچنین تزریق Methylene blue در اتاق عمل انجام پذیرفت. تمامی بیماران تحت عمل Total hysterectomy, bilateral salpingo-oophorectomy and total pelvic lymphadenectomy قرار گرفتند. گره‌های لنفاوی جدا شده، جهت تشخیص متاستاز و منفی یا مثبت بودن متاستاز ارسال شد.
یافته‌ها: حدود ۸۰ گره لنفاوی (SLNs) از بیماران جدا شد. ۱۵ گره با استفاده از Methylene blue، ۱۰ گره با استفاده از TC-۹۹ و پنج گره لنفاوی همراه با هر دو روش تشخیص داده شد. تعداد دو نفر از بیماران دارای متاستاز گره‌های لنفاوی بودند. حساسیت، ارزش اخبای منفی و میزان تشخیص برای هر یک از تست‌ها به‌صورت جداگانه و همچنین تواما با هم ۱۰۰% بود و منفی کاذب هر دو تست صفر درصد بود.
نتیجه‌گیری: ترکیب استفاده از هر دو روش دارای حساسیت، میزان تشخیص و ارزش اخباری منفی ۱۰۰% بود که این نتایج با نتایج استفاده از هر یک از روش‌های (Blue dye and Tc-99) به تنهایی نیز یکسان می‌باشد.