Hosseini M S, Bahoosh M J, Alishiri G, Khalili N, Yaribeygi H. The effects of plasma levels of vitamin D3 on insulin resistance and biochemical factors of plasma in patients with type 2 diabetes. Tehran Univ Med J 2018; 75 (11) :797-804
URL:
http://tumj.tums.ac.ir/article-1-8542-fa.html
حسینی محبوبه سادات، باهوش محمد جواد، علیشیری غلامحسین، خلیلی ناهید، یاری بیگی حبیب. بررسی اثرات سطح پلاسمایی ویتامین دی3 بر مقاومت به انسولین و اصلاح فاکتورهای بیوشیمیایی پلاسما در بیماران دیابتی نوع دو. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1396; 75 (11) :797-804
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-8542-fa.html
1- واحد توسعه تحقیقات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله، تهران، ایران.
2- دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله، تهران، ایران.
3- گروه روماتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله، تهران، ایران.
4- گروه داخلی غدد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله، تهران، ایران.
5- مرکز تحقیقات بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله، تهران، ایران. ، habib.yari@yahoo.com
چکیده: (3829 مشاهده)
زمینه و هدف: شیوع بیماری دیابت بهدلیل عوامل مختلف بهشدت در حال افزایش است. پدیده مقاومت به انسولین یکی از علل اصلی بروز این بیماری است که به دلایل مختلفی همچون کاهش سطح سرمی ویتامین دی۳ رخ میدهد. در این مطالعه رابطه بین سطح پلاسمایی ویتامین دی۳ با مقاومت به انسولین و فاکتورهای لیپیدی پلاسما ارزیابی گردید.
روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی بیماران دیابتی نوع دو مراجعهکننده به کلینیک دیابت درمانگاه بقیهاله تهران از تیر تا شهریور ۱۳۹۴ انجام گرفت. ابتدا دادههای دموگرافیک گردآوری و سپس مقادیر سرمی ناشتای ویتامین دی۳، گلوکز و لیپیدهای پلاسمایی اندازهگیری شد. بیماران به دو گروه نرمال و دچار کمبود ویتامین دی۳ تقسیم شده و میزان لیپیدهای پلاسما و فشارخون بین آنها مقایسه گردید. سپس افراد هایپوویتامینوز تحت درمان با ویتامین دی۳ بهمدت هشت هفته قرار گرفتند تا سطح آن به بالای ng/ml ۳۰ برسد. سپس روی درمان نگهدارنده ۵۰۰۰۰ واحد ویتامین دی۳ ماهیانه و g ۱/۵ کربنات کلسیم روزانه قرار گرفتند. پس از دو ماه دوباره بررسی شدند.
یافتهها: ۱۸۷ نفر (۹۹ مرد و ۸۸ زن) وارد مطالعه شدند. شیوع هایپوویتامینوز در افراد چاق بیشتر بود. درمان با ویتامین دی۳ موجب تغییر معنادار HbA۱c، HDL، تریگلیسرید، قندخون ناشتا و ویتامین دی۳ گردید، اما در سایر شاخصهها تغییرات معنادار ایجاد نشد.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد کمبود ویتامین دی۳ یکی از علل افزایش گلوکز پلاسما و دیسلیپیدمی باشد. همچنین اصلاح سطح پلاسمایی ویتامین دی۳ میتواند منجر به کاهش مقاومت به انسولین و نیز اصلاح الگوی لیپیدی پلاسما در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو گردد.