دوره 76، شماره 3 - ( خرداد 1397 )                   جلد 76 شماره 3 صفحات 190-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bahardoust M, Agah S, Sarveazad A, Faghihi A H, Babahajian A, Hashemi Kiapay S A, et al . Comparison of hepatitis C virus risk factors in genotypes 1a and 3a. Tehran Univ Med J 2018; 76 (3) :185-190
بهاردوست منصور، آگاه شهرام، سروآزاد آرش، فقیهی امیرحسین، باباحاجیان اسرین، هاشمی کیاپی سیدعلی، و همکاران.. مقایسه‌ی ریسک‌فاکتورهای انتقال ویروس هپاتیت C در ژنوتیب‌های 1a و 3a. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1397; 76 (3) :185-190

1- مرکز تحقیقات کولورکتال، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- مرکز تحقیقات کولورکتال، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، marjanmokhtare@gmail.com
زمینه و هدف: یکی از مهمترین علل بیماری‌های مزمن کبدی، ویروس هپاتیت C است، که باعث بروز سیروز کبدی و سرطان سلول‌های کبدی می‌شود. شناخت عوامل خطر انتقال با کاهش شیوع این بیماری همراه می‌باشد. در این مطالعه عوامل خطر انتقال ویروس هپاتیت C، در دو ژنوتیپ 1a و 3a مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
روش بررسی: پژوهش کنونی در قالب یک مطالعه تحلیلی مشاهده‌ای می‌باشد. در این مطالعه بیماران مبتلا به هپاتیت C با دو ژنوتیپ 1a و 3a که از ابتدای تیر 1394 تا ابتدای تیر 1396 به کلینیک کبد بیمارستان رسول اکرم (ص) تهران مراجعه کرده بودند، از نظر عوامل ‌دموگرافیکی (سن، جنس، سابقه‌ی خانوادگی)، سیروز کبدی، هپاتوسلولار کارسینوما، اعتیاد تزریقی، وضعیت آنزیم‌های کبدی و سابقه‌ی حبس با یکدیگر مقایسه شدند.
یافته‌ها: در این مطالعه تعداد 97 بیمار مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد (%40)39 و (%60)58 نفر از بیماران به‌ترتیب مبتلا به ژنوتیپ نوع 3a و 1a بوده‌اند. (%87)34 از بیماران دارای ژنوتیپ نوع 3a، سابقه‌ی اعتیاد تزریقی را گزارش کردند که اعتیاد تزریقی به‌طور معناداری با ژنوتیپ نوع 3a در ارتباط بود. [OR adj:3.1,CI(1.3-6.2)] در این مطالعه همچنین ژنوتیپ نوع 3a به‌طور معناداری در افراد جوان‌تر بالاتر گزارش شد. [OR adj:1.7,CI(1.2-4.1)]، درحالی‌که هپاتوسلولار کارسینوما به‌طور معناداری در بیماران با ژنوتیپ نوع1a ، بالاتر گزارش شد. [OR adj:2.8,CI(1.3-5.7)]، همچنین ارتباط معناداری بین سیروز کبدی و ژنوتیپ نوع 1a گزارش شد. [OR:2.05,CI(1.6-5.4)].
نتیجه‌گیری: براساس نتایج این مطالعه عوامل خطر انتقال ویروس هپاتیت C، در ژنوتیپ‌های 3a و 1a متفاوت بود. ژنوتیپ 3a بیشتر در بین معتادان تزریقی جوان و ژنوتیپ 1a در بیماران سیروزی و هپاتوسلولار کارسینوما یافت می‌شود.
واژه‌های کلیدی: ژنوتیپ، هپاتیت C، ایران، ریسک فاکتور