دوره 64، شماره 10 - ( 7-1385 )                   جلد 64 شماره 10 صفحات 96-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadrbafoghi SM, Salari M, Rafiee M, Namayandeh S.M, Abdoli A.M, Karimi M et al . Prevalence and criteria of metabolic syndrome in an urban population: Yazd Healthy Heart Project. Tehran Univ Med J 2006; 64 (10) :90-96
سید محمود صدر بافقی ، مهناز سالاری ، منصور رفیعی ، سیده مهدیه نماینده ، علی محمد عبدلی ، مهران کریمی و همکاران.. بررسی شیوع سندرم متابولیک و معیارهای آن در یک جمعیت شهری : پروژه قلب سالم یزد. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1385; 64 (10) :90-96

سندرم متابولیک به مجموعه‌ای از اختلالات متابولیک اطلاق می‌شود که وقوع همزمان آنها در هر شخص بیشتر از خطر وقوع احتمالی هر یک به تنهایی است. این سندرم به علت ارتباط با دیابت و بیماریهای قلبی ـ عروقی و نیز به خاطر شیوع بالا در جمعیت‌ها، توجه بسیاری از محققان را به خود جلب نموده است.
روش بررسی: یک مطالعه cross -sectional بر روی 1110 نفر از افراد 74 -20 ساله شهر یزد بصورت نمونه گیری خوشه‌ای انجام شد.
یافته‌ها: شیوع سندرم متابولیک 1/32% بود که در زنان بطور معنی داری بیشتر از مردان بود. شیوع سندرم متابولیک با افزایش سن و نیز افزایش BMI در هر دو جنس افزایش یافت. شایع‌ترین اختلال متابولیک تری گلیسیرید≥150 بود. 2/19% از افراد مورد مطالعه فاقد معیار سندرم متابولیک بودند و1/21% یک معیار،6/27% دو معیار، 8/20% سه معیار، 9% چهار معیار و 3/2% هر پنج معیار را داشتند.
نتیجه‌گیری: نزدیک به یک سوم مردم یزد دچار سندرم متابولیک هستند و با توجه به آمار دیگر ایران، شیوع سندرم متابولیک در ایران نسبت به آمریکا و اروپا بالاست لذا باید برنامه‌های غربالگری و درمانی کنترل ریسک فاکتورها با دقت در کشور اجرا گردند.