دوره 76، شماره 6 - ( شهریور 1397 )                   جلد 76 شماره 6 صفحات 425-417 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amin G, Mousavi Pharm A, Vosough S, Jafary Azar Z, Shariat M, Haghollahi F et al . Therapeutic effect of combination of Nigella sativa, Melissa officinalis extract and fennel fruit with citalopram on menopausal symptoms. Tehran Univ Med J 2018; 76 (6) :417-425
امین غلامرضا، موسوی آرام، وثوق شهره، جعفری آذر زهرا، شریعت مامک، حق‌اللهی فدیه و همکاران.. مقایسه تاثیر درمانی ترکیب پودر سیاه‌دانه، عصاره برگ ملیس و میوه رازیانه با داروی سیتالوپرام بر روی کنترل علایم یائسگی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1397; 76 (6) :417-425

1- گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- داروسازی عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی، تهران، ایران.
3- گروه‌ پره‌ناتال، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.
4- فارماسیوتیکس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی، تهران، ایران.
5- پژوهشکده سلامت خانواده، مرکز تحقیقات مادر، جنین و نوزاد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
6- پژوهشکده سلامت خانواده، مرکز تحقیقات بهداشت باروری ولیعصر، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
7- گروه داروسازی، بیمارستان طالقانی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران. ، afshar.shiima@gmail.com
زمینه و هدف: با توجه به عوارض سیتالوپرام و مطالعات صورت گرفته در مورد گیاهان دارویی موجود در ایران، هدف این مطالعه تعیین اثر درمانی ترکیب سرشاخه‌های خشک گیاه بادرنجبویه با میوه رازیانه و پودر سیاه‌دانه، بر روی علایم یائسگی در زنان یائسه و مقایسه آن با اثر درمان با سیتالوپرام بود.
روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی- تصادفی از فروردین ۱۳۹۴ تا مهرماه ۱۳۹۶ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی تهران انجام شده است. ۵۶ زن یائسه مراجعه‌کننده به مراکز آموزشی-درمانی شهر گرگان با شکایت گرگرفتگی در کارآزمایی بالینی با کنترل سیتالوپرام، در یک دوره هشت هفته‌ای بررسی شدند. بیماران در گروه درمانی: گروه ۱ (۲۸ نفر)، mg ۱۰۰۰ (ترکیب شاخه عصاره برگ ملیس، پودر سیاه‌دانه و میوه رازیانه) و گروه ۲ (۱۹ نفر)،   mg ۲۰ سیتالوپرام (روزانه یک عدد) درمان را ادامه دادند. پرسشنامه کیفیت زندگی اختصاصـی دوران یائسگی (MENQOL) برای بررسی و مقایسه علایم یائسگی در دو گروه استفاده شد.
یافته‌ها: میانگین سن در گروه درمان گیاهی ۵/۳±۴۷/۷۸ سال و در گروه سیتالوپرام ۴/۹±۴۶/۴۰ سال بود. در گروه فرآورده ترکیبی تفاوت معناداری در بهبود علایم یائسگی نسبت به گروه سیتالوپرام مشاهده نشد، ولی احساس عصبانیت و خستگی در گروه سیتالوپرام پس از درمان بیشتر می‌باشد (۰/۰۳P=).
نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان داد که ترکیب گیاهان سیاه‌دانه، عصاره برگ ملیس و میوه رازیانه به‌طور کلی علایم یائسگی را در زنان یائسه کاهش نمی‌دهد و فقط در خصوص کاهش احساس عصبانیت و خستگی بهتر از گروه سیتالو‌پرام عمل نموده است.