دوره 76، شماره 8 - ( آبان 1397 )                   جلد 76 شماره 8 صفحات 561-558 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ameri M, Ghorbani S, Ameri E, Fares F. Sex determination by the length ratio of metacarpals and phalanges: X-ray study on Iranian population. Tehran Univ Med J 2018; 76 (8) :558-561
عامری مریم، قربانی سهیلا، عامری ابراهیم، فارس فروزان. تعیین جنسیت بر اساس تفاوت نسبت بند انگشتان و کف دست با استفاده از رادیوگرافی ساده در جمعیت ایرانی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1397; 76 (8) :558-561

1- گروه پزشکی قانونی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه پزشکی قانونی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، sghorbani2005@yahoo.com
3- گروه ارتوپدی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
زمینه و هدف: در پزشکی قانونی استفاده از بقایای اجساد برای تعیین جنسیت فرد، امری رایج است. هدف از انجام این مطالعه، تخمین جنسیت افراد با استفاده از اندازه‌گیری استخوان‌های فالانژ و متاکارپال بود.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی، از فروردین ۱۳۹۶ تا شهریور ۱۳۹۶، بر روی تصاویر پرتوی ایکس دست افراد بالغ، در مرکز آموزشی درمانی شفایحیاییان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. در پزشکی قانونی استفاده از بقایای اجساد برای تعیین جنسیت فرد، امری رایج است. ۲۰۰ فرد بالغ که فاقد بیماری زمینه‌ای استخوانی بودند، در این مطالعه وارد شدند. طول بند دیستال، بند میانی، بند پروگزیمال، طول متاکارپ، طول انگشت بدون محاسبه بافت نرم نوک انگشت و طول انگشت با محاسبه بافت نرم نوک آن اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها: مقایسه میانگین نسبت اندازه استخوان‌های انگشتان و کف دست در هر دو جنس نشان داد که بین نسبت طول انگشتان اول به دوم، اول به سوم و اول به چهارم، با و بدون محاسبه بافت نرم، در هر دو دست، بین دو جنس تفاوت معناداری وجود دارد (۰/۰۰۱P<) و بیشترین معناداری در نسبت انگشت اول به سوم مشاهده شد. در بین استخوان‌های متاکارپال نیز معنادارترین تفاوت بین دو جنس در نسبت متاکارپ چهارم به پنجم دست راست بود (۰/۰۰۱P=). در بین بندهای مختلف انگشتان نیز بیشترین تفاوت‌های جنسیتی در بندهای دیستال دست چپ و مدیال و پروگزیمال دست راست مشاهده شد (۰/۰۰۱P<).
نتیجه‌گیری: یافته‌های به‌دست آمده نشان داد نسبت طول انگشت اول به سوم و همچنین طول متاکارپ چهارم به پنجم، در دو جنس به‌طور معناداری متفاوت است.