دوره 76، شماره 11 - ( بهمن 1397 )                   جلد 76 شماره 11 صفحات 747-742 | برگشت به فهرست نسخه ها

Saberi K, Sharifi S, Salehi M, Mihandoost P. The factors that affect blood and blood products usage in coronary artery graft surgery. Tehran Univ Med J 2019; 76 (11) :742-747
صابری کیانوش، شریفی شهناز، صالحی مهرداد، میهن‌دوست پانیذ. بررسی مقدار مصرف فرآورده‌های خونی و عوامل موثر بر آن در جراحی عروق کرونر. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1397; 76 (11) :742-747

1- گروه بیهوشی، مرکز آموزشی تحقیقاتی بیمارستان امام‌خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، saberikn@yahoo.com
2- مرکز تحقیقات چشم‌پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- گروه جراحی، مرکز آموزشی تحقیقاتی بیمارستان امام‌خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
4- پزشک عمومی، مرکز آموزشی تحقیقاتی بیمارستان امام‌خمینی (ره)، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
زمینه و هدف: آگاهی از میزان نسبی مصرف خون حین عمل جراحی عروق کرونر باعث بهبود توانایی مراکز انتقال خون در تأمین خون سالم و کافی می‌شود. به‌همین‌منظور این مطالعه با هدف تعیین فاکتورهای موثر در میزان نیاز به خون در جراحی بای‌پس عروق کرونر انجام گرفت.
روش بررسی: این مطالعه‌ی مقطعی بر روی ۳۱۷ نفر از بیماران تحت جراحی ایزوله عروق کرونر در اتاق عمل جراحی قلب بیمارستان امام‌خمینی (ره) تهران از شهریور تا پایان بهمن ۱۳۹۶ انجام شده است. روش نمونه‌گیری در دسترس بوده است. متغیرهای این مطالعه با مراجعه به پرونده بیماران استخراج شدند. ۰/۰۵P< به‌عنوان معنادار گزارش شد.
یافته‌ها: در این مطالعه، ۳۱۷ بیمار تحت عمل بای پس شریان کرونر مورد بررسی قرار گرفتند. ۲۳۶ مورد (۷۴/۴%) مرد و باقی زن بودند. میانگین تجویز گلبول قرمز فشرده شده در زنان ۱/۳±۲/۷۴ واحد و در مردان ۱/۰۹±۲/۲۴ واحد بوده است (۰/۰۰۱P<). میانگین تجویز گلبول قرمز فشرده شده در بیماران با سطح هموگلوبین کمتر از g/dl۱۰، ۱/۸±۳/۲۷ واحد و در بیماران با سطح هموگلوبین بیشتر از g/dl۱۰ ۰/۹۹±۲/۲۵ واحد بوده است (۰/۰۰۰۱P<).
نتیجه‌گیری: پژوهش کنونی نشان داد که میانگین تزریق گلبول قرمز فشرده شده در زنان بیشتر از مردان تحت جراحی بای‌پس شریان کرونر بوده است. همچنین میزان هموگلوبین فرد تنها فاکتوری بود که بر تزریق گلبول قرمز فشرده تاثیر معنادار داشت.