دوره 76، شماره 12 - ( اسفند 1397 )                   جلد 76 شماره 12 صفحات 826-822 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafarinia B, Rashti R, Halvaei Zadeh R, Moazen J, Kalantari H. Spatial, temporal, and spatiotemporal analysis of cutaneous leishmaniasis in North Khuzestan Province, Iran, from 2011 to 2015: brief report. Tehran Univ Med J 2019; 76 (12) :822-826
جعفری‌نیا بهزاد، رشتی رویا، حلوایی ‌زاده راضیه، موذن جواد، کلانتری حمید. تحلیل مکانی، زمانی و مکانی-زمانی لیشمانیوز جلدی در شمال استان خوزستان بین سال‌های 1390 تا 1394: گزارش کوتاه. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1397; 76 (12) :822-826

1- گروه اپیدمیولوژی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران.
2- گروه اپیدمیولوژی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران. ، roya.rashti73@gmail.com
3- گروه بهداشت عمومی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران.
4- گروه بیماری‌های عفونی و گرمسیری، معاونت آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران.
5- گروه حشره‌شناسی پزشکی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران.
زمینه و هدف: لیشمانیوز یک بیماری زئونوز است. حدود ۳۵۰ میلیون نفر در معرض خطر ابتلا به بیماری می‌باشند و سالانه ۱/۵ تا ۲ میلیون مورد جدید در سرتاسر جهان مبتلا می‌شوند، هدف این پژوهش تعیین خوشه‌های مکانی-زمانی لیشمانیوز جلدی در شمال استان خوزستان می‌باشد.
روش بررسی: در این مطالعه مقطعی بروز سالیانه لیشمانیوز جلدی در سطح شهرستان‌های دزفول، شوش و گتوند با استفاده از آمار ثبت‌شده در سیستم بهداشتی درمانی بین سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ محاسبه شده است.
یافته‌ها: میزان بروز لیشمانیوز جلدی در دوره مطالعه افزایش یافته است. در کل سه منطقه با خطر بالا شناسایی شدند. نرم‌افزار SatScan, version 8 (Martin Kulldorff, Boston, MA, USA)، یازده خوشه مکانی معنادار را مشخص نمود. تحلیل مکانی-زمانی نشان داد که بیشترین تجمع مکانی شامل ۱۱ منطقه می‌باشد که در آبان ماه سال ۱۳۹۳ به وقوع پیوسته است.
نتیجه‌گیری: خوشه‌های مکانی-زمانی لیشمانیوز جلدی در منطقه شمال استان خوزستان افزایش یافته است و بیشترین خوشه‌های زمانی در آبان ماه رخ داده است.
نوع مطالعه: گزارش كوتاه |