دوره 77، شماره 5 - ( مرداد 1398 )                   جلد 77 شماره 5 صفحات 336-333 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mostafazadeh B, Najari F, Saeidi A, Najari D. Acute methotrexate poisoning with diffuse rash: a case report. Tehran Univ Med J 2019; 77 (5) :333-336
مصطفی‌زاده بابک، نجاری فارس، سعیدی آزاده، نجاری درسا. گزارش یک مورد بثورات منتشر ناشی از مسمومیت با متوترکسات: گزارش موردی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (5) :333-336

1- گروه پزشکی قانونی و مسمومیت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
2- گروه پزشکی قانونی و مسمومیت، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران. ، najari.hospital@sbmu.ac.ir
3- گروه پزشکی قانونی، بیمارستان حضرت فاطمه (س)، رباط کریم، تهران، ایران.
4- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
زمینه: متوترکسات به‌عنوان یک داروی آنتی‌متابولیت‌، هر چند دارای عوارض متعددی است، ولی بروز پتشی‌های منتشر جلدی (بثورات ماکولوپاپولر) از عوارض بسیار نادر آن حتی در دوزهای پایین می‌باشد.
معرفی بیمار: بیمار یک زن ۷۷ ساله به‌دلیل اجرای نادرست دستور نحوه مصرف داروی متوتروکسات، با راش‌های پوستی منتشر با وجود مصرف داروهای مختلف برای درمان بیماری مزمن روماتیسمی از پیش موجود به بخش اورژانس بیمارستان آورده شده بود، بیمار با شک به مسمومیت با متوتروکسات، پس از بررسی‌های لازم و نیز اقدامات درمانی اولیه، تحت درمان با فاکتور محرک کلونی ماکروفاژ- گرانولوسیت قرار گرفت و به‌طور شگفت‌انگیزی تمام عوارض بالینی و آزمایشگاهی ایجاد شده بهبود یافت.
نتیجه‌گیری: در زمان مصرف متوتروکسات توسط بیمار حتی با تجویز پزشک متخصص، با بروز هرگونه نشانه‌های پوستی مانند راش‌های ماکولوپاپولر منتشر بدون خارش باید به فکر مسمومیت با متوتروکسات بود.
نوع مطالعه: گزارش موردي |