مروی سماورچی فاطمه، فریدونی مسعود، مقیمی علی. اثر تغییر در ریتم روشنایی/تاریکی بر حس درد حرارتی و شیمیایی در موش صحرایی نر. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (6) :337-344
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-9920-fa.html
1- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2- گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. ، fereidoni@um.ac.ir
چکیده: (2878 مشاهده)
زمینه و هدف: جانوران یک ساعت بیولوژیک درونی با واسطه هورمون ملاتونین دارند که به آنها در سازگاری با چرخههای روشنایی/تاریکی کمک میکند. از آنجا که ملاتونین با تغییر در تولید گیرندههای اپیوییدی در ارتباط است، از اینرو این مطالعه به ارزیابی اثر تغییر در دورههای روشنایی/تاریکی بر حس درد در موش صحرایی پرداخته است.
روش بررسی: این مطالعه تجربی از فروردین تا شهریور سال ۱۳۹۴ در گروه زیستشناسی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. بهمنظور بررسی درد حرارتی و شیمیایی در آزمون Tail flick (Sparco, Tehran, Iran) و فرمالین، تعداد ۳۵ موش صحرایی در پنج گروه هفتتایی شامل گروه تحت ۲۴ ساعت روشنایی، ۱۶ ساعت روشنایی/۸ ساعت تاریکی، ۱۲ساعت روشنایی/۱۲ساعت تاریکی (کنترل)، ۸ ساعت روشنایی/۱۶ ساعت تاریکی و ۲۴ ساعت تاریکی مورد آزمایش قرار گرفتند. افزونبراین Rotarod test برای بررسی تعادل حرکتی انجام شد.
یافتهها: در آزمون Tail flick، افزایش زمان تاریکی سبب افزایش آستانه درد حرارتی و بهدنبال آن بروز بیدردی در گروه آزمایشی ۲۴ ساعت تاریکی گردید (۰/۰۳=P)، در حالیکه کاهش زمان تاریکی در گروه ۱۶ ساعت روشنایی/۸ ساعت تاریکی سبب کاهش آستانه درد حرارتی و بروز پردردی شد (۰/۰۰۲=P). در آزمون فرمالین، شدت درد شیمیایی در انتهای مرحله درد مزمن فقط در گروه آزمایشی ۱۶ ساعت روشنایی/ ۸ ساعت تاریکی در مقایسه با کنترل افزایش یافت که نشاندهنده بروز پردردی بود (۰/۰۳=P).
نتیجهگیری: بهاحتمال تغییر در دورههای روشنایی منجر به تغییر در تولید ملاتونین و اپیوییدها و گیرندههای آنها میشود. بنابراین انتظار میرود که با کاهش طول دوره تاریکی چرخهی نوری و در نتیجه کوتاهتر شدن دوره افزایش تولید ملاتونین و در پی آن بیان کمتر گیرندههای اپیوییدی، در این گروهها آستانه درد حرارتی کاهش یافته و در نتیجه نوعی پاسخ پردردی ایجاد شود.