نوحی سعیدالله، قاضیزاده متین، ملکی لیلا. بررسی ارتباط سطح سرمی ویتامین D و هیپرتروفی لوزه و آدنویید در کودکان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1398; 77 (6) :382-386
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-9929-fa.html
1- گروه گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیمارستان طالقانی، تهران، ایران.
2- گروه گوش و حلق و بینی و جراحی سر و گردن، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیمارستان طالقانی، تهران، ایران. ، matinghazizadeh@hotmail.com
چکیده: (4291 مشاهده)
زمینه و هدف: ویتامین D در سیستم ایمنی نقش مؤثری داشته و کاهش ایمنی میتواند باعث عفونت مکرر لوزه و آدنویید شود. افزایش اندازه لوزهها و آدنویید و علایم انسدادی در زمینه عفونتهای راجعه اتفاق میافتد. از اینرو کاهش سطح سرمی ویتامین D ممکن است در افزایش اندازه لوزه و آدنویید و مشکلات انسدادی ناشی از آن نقش داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی سطح ویتامین D و هیپرتروفی آدنویید و تانسیلها تنظیم شده است.
روش بررسی: مطالعه بهصورت مقطعی آیندهنگر از اسفند ۱۳۹۳ تا اسفند ۱۳۹۵در کودکان ۳ تا ۱۵ ساله سالم و بدون سابقه درمان با ویتامین D که به درمانگاه گوش و حلق و بینی بیمارستان طالقانی تهران مراجعه نمودند، انجام شد. ابتدا کودکان براساس معاینه اولیه و تعیین گرید تانسیل، به چهار گروه تقسیم شدند و سایز آدنویید در بیماران مشکوک به هیپرتروفی، با گرافی ساده مشخص شد.
یافتهها: ۱۴۰ کودک مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی آنها (۳/۲۸SD=) ۷/۶۹ سال بود. ۶۹ نفر (۴۹/۳%) از آنها دختر و ۷۱ نفر (۵۰/۷%) پسر بودند. سطح ویتامین D در کودکان در این مطالعه از ۵/۵۰ تا ۳۴/۱ با میانگین آن ng/dl ۱۶/۳۵ متغیر بود. سطح ویتامین D در کودکان با گرید ۳ و ۴ پایینتر از کودکان با گرید تانسیل ۱ و ۲ بود ولی تفاوت معناداری میان گروهها مشاهده نشد (۰/۲۱۱=P). در مقایسه سطح ویتامین D در کودکان با یا بدون هایپرتروفی آدنویید تفاوت معناداری مشاهده نشد (۰/۲۵۴=P).
نتیجهگیری: براساس یافتههای این مطالعه، سطح سرمی ویتامین D نقشی در افزایش اندازه لوزهها و آدنویید و ایجاد هیپرتروفی ندارد.