دوره 68، شماره 6 - ( 6-1389 )                   جلد 68 شماره 6 صفحات 363-355 | برگشت به فهرست نسخه ها

M E F, SMR K, S S, M S F. Renal artery stenosis in patients with coronary artery disease: the prevalence and risk factors, an angiographic study. Tehran Univ Med J 2010; 68 (6) :355-363
عدالتی‌فرد مریم، خاتمی سید محمدرضا، صادقیان سعید، سالاری‌فر مجتبی. تنگی شریان کلیه در بیماران دارای بیماری عروق کرونر، شیوع و ریسک‌فاکتورها: یک مطالعه آنژیوگرافیک. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (6) :355-363

1- گروه داخلی، بیمارستان اما م خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- مرکز تحقیقات بیمار یهای کلیه، بیمارستان اما م خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران ، Khatami@sina.tums.ac.ir
3- گروه قلب، مرکز قلب تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- گروه قلب، مرکز قلب تهران دانشگاه علوم پزشکی تهران
زمینه و هدف: رابطه بین بیماری عروق کرونر و شیوع تنگی شریان کلیوی Renal Artery Stenosis (RAS) مورد تأیید قرار گرفته است. با وجود شیوع بالای بیماری‌های قلبی- عروقی و فراوانی قابل ملاحظه عوامل خطر این بیماری‌ها در ایران، مطالعه جامعی در زمینه رابطه بین این عوامل خطر و بروز RAS وجود ندارد. مطالعه حاضر، با هدف بررسی این ارتباط در جامعه ایرانی انجام گرفت.

روش بررسی: در یک مطالعه مقطعی، 146 بیمار که هنگام انجام آنژیوگرافی، وجود بیماری عروق کرونر در آن‌ها تأیید شده بود، به طور ترتیبی وارد مطالعه شدند و همزمان آنژیوگرافی کلیه شدند. ارتباط تنگی شریان کلیه با شاخص‌های دموگرافیک بیمار و عوامل خطر بیماری کرونری سنجیده شد و بر اساس آن شاخص‌های بررسی RAS در بیماران قلبی ارزیابی گردید.

یافته‌ها: شیوع تنگی شریان کلیوی در کل بیماران تحت مطالعه 3/25% و در مردان و زنان به ترتیب 7/13% و 1/47% بود (001/0p=). از مجموعه کل بیماران دچار تنگی شریان کلیه، تنها 2/6% بیماران دچار تنگی دو طرفه آن بودند. تنگی قابل ملاحظه شریان کلیوی (تنگی بیش از 50%) در 1/17% از بیماران گزارش شد. از لحاظ تعداد عروق کرونر درگیر، به ترتیب 30% و 39% بیماران دارای درگیری دو و سه کرونر بودند. بین تعداد عروق کرونر درگیر و دو شاخص شدتRAS  و یک یا دو طرفه بودن آن، رابطه آماری معنی‌داری یافت نشد (716/0p=). جنس مؤنث (001/0p=)، افزایش سن (046/0p=)، مدت ابتلا به فشارخون (032/0p=) و سطح کراتی‌نین پایه (018/0p=)، عوامل قوی پیش‌بینی‌کننده وقوع RAS بودند.

نتیجه‌گیری: ارزیابی آنژیوگرافیک عروق کلیوی در حین انجام آنژیوگرافی کرونری در بیماران دچار ایسکمی قلبی به ویژه زنان، بیماران با سابقه فشار خون بالا و بیماران دارای سطح سرمی افزایش یافته کراتی‌نین توصیه می‌گردد.