دوره 76، شماره 4 - ( تیر 1397 )                   جلد 76 شماره 4 صفحات 276-271 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdolkarimi L, Taftachi F, Hayati F, Mehrpisheh S, Seify Moghadam N. Epidemiologic study of burns in elderly people over 60 years old. Tehran Univ Med J 2018; 76 (4) :271-276
عبدالکریمی لیلا، تافتاچی فرخ، حیاتی فرانک، مهرپیشه شاهرخ، سیفی مقدم نگار. بررسی اپیدمیولوژی سوختگی در سالمندان بالای 60 سال. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1397; 76 (4) :271-276

1- گروه پزشکی قانونی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
2- گروه پزشکی قانونی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران. ، ftaftachi@yahoo.com
3- گروه نوزادان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مازندران، ایران.
4- گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
زمینه و هدف: سوختگی از شایعترین آسیب‌های جسمی در جهان است. در افراد مسن، شعله و آب جوش به تنهایی، علت اصلی سوختگی هستند، که مخصوصا در آشپزخانه و حمام اتفاق می‌افتد. بیماران سوخته سالمند، نسبت به افراد جوانتر با سوختگی مشابه از بیماری و مرگ‌ومیر بیشتر رنج می‌برند، جلوگیری از سوختگی برای ادامه و کیفیت زندگی مهم است. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی‌های اپیدمیولوژیک سوختگی در سالمندان بالای ۶۰ سال در ایران بود.
روش بررسی: این مطالعه به‌صورت مقطعی- توصیفی تحلیلی انجام شد. سالمندانی که با سوختگی‌های شدید در بیمارستان سوانح و سوختگی شهید مطهری شهر تهران از فروردین ماه ۱۳۸۶ تا اسفند ماه ۱۳۹۲ بستری شدند از لحاظ سن، جنس، عامل سوختگی، درصد سوختگی، شدت سوختگی، میزان مورتالیته و سرانجام سوختگی، مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: افراد مورد پژوهش ۳۷۴ نفر بودند که از این تعداد ۱۴۳ نفر زن (۳۸/۲%) و ۲۳۱ نفر مرد (۶۱/۸%) بودند. شایعترین عللت سوختگی، آب جوش (۲۰/۳%) و (نفت بنزین-گازوییل) (۱۹/۸) بود. ارتباط آماری معناداری بین جنسیت و اتیولوژی، مدت اقامت در بیمارستان و مرگ‌ومیر و نیز بین نتایج درمان و اتیولوژی و انگیزه سوختگی و همچنین بین انگیزه سوختگی و اتیولوژی وجود داشت (۰/۰۰۱P<).
نتیجه‌گیری: سوختکی با آب جوش در زنان سالمند بیشتر بود. اختلالات حس، تحرک و تمرکز توانایی سالمندان برای شناسایی آتش‌سوزی و جلوگیری از آسیب را کاهش می‌دهد.
واژه‌های کلیدی: ﺳﻮﺧﺘﮕﻲ، سالمندان، بستری، ایران