دوره 58، شماره 1 - ( 1-1379 )                   جلد 58 شماره 1 صفحات 66-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mir Damadi S, Setoodeh G, Siasi F, Keshavarz S. Lipid status and its relationship with hormones and anthropometric indices in Hirsute women. Tehran Univ Med J 2000; 58 (1) :59-66
میردامادی سیدریحان، ستوده گیتی، سیاسی فریدون، کشاورز سیدعلی. بررسی وضع لیپیدها و ارتباط آن با هورمون ها و نمایه های تن سنجی در زنان مشکوک به هیرسوتیسم. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1379; 58 (1) :59-66

ارتباط بین لیپیدها، هورمون ها و نمایه های تن سنجی زنان در یک کلینیک خصوصی در شمال تهران مورد بررسی قرار گرفت. افراد براساس امتیاز هیرسوتیسم به دو گروه تقسیم شدند (هیرسوت>=8 امتیاز، N=102 و غیر هیرسوت<8 امتیاز، N=83). وزن (Wt)، قد (Ht)، دور کمر (W) و دور باسن (H) در تمام افراد و سطوح لیپیدها، هورمون ها و گلوکز سرم در حدود نیمی از آنان اندازه گیری شد. زنان هیرسوت سنگین تر بودند و نسبت های دور کمر به دور باسن (WHR)، دور کمر به قد (Wc/Ht) و میزان LDL آنان بالاتر و پروژسترون آنها پایین تر بود (در تمام موارد P<0.04). در 26 زن با سطوح بالای اندروژن (تستوسترون و یا اندرستن دیون و یا DHEAS) همبستگی مثبت معنی داری بین سطح تری گلیسرید با تستوسترون وجود داشت (P<0.02). در آنالیز رگرسیون چندگانه، WHR بیشترین ارتباط را با کلسترول و LDL، سن بیشترین ارتباط را با تری گلیسرید، گلوکز بیشترین ارتباط را با HDL و اندرستن دیون بیشترین ارتباط را با نسبت LDL/HDL نشان دادند (در تمام موارد P<0.0001). یافته های این بررسی نشان داد که تغییر سطوح خونی برخی لیپیدها در زنان مبتلا به هیرسوتیسم و یا هیپراندروژنیسم ممکن است ناشی از چاقی، سطوح تستوسترون یا اندرستن دیون خون باشد.