دوره 56، شماره 5 - ( 4-1377 )                   جلد 56 شماره 5 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdi E, Pardis S, Eslami M, Fakhraie A. Artifacts in oral histopathology and causative factors. Tehran Univ Med J 1998; 56 (5) :1-8
یزدی اسماعیل، پردیس سهیل، اسلامی محمد، فخرائی امیرحسین. بررسی عوامل ایجاد کننده تغییرات کاذب در نمونه های بافتی دهان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1377; 56 (5) :1-8

تغییرات کاذب هیستولوژیک" می توانند موجب بروز خطا و تشخیص های گمراه کننده گردند و در مواردی تغییرات حاصل به قدری شدید باشند که برشی بافتی میکروسکوپی عملا غیرقابل استفاده تشخیصی گردد. معمولا نمونه های بافتی حفره دهان به خاطر اندازه کوچکتر و ظرافت بیشتر عملا بیش از سایر نواحی بدن دستخوش تغییرات "کاذب بافتی" قرار می گیرند. معذالک گزارشات در این ارتباط بسیار معدود و محدود می باشند. بررسی حاضر شامل طیف نسبتا وسیعی از عوامل احتمالی ایجاد کننده تغییرات بافتی و تغییرات کاذب هیستومورفولوژیک ناشی از آنها بر روی 100 نمونه متاثر از 22 عامل می باشد که احتمالا می توانند در ایجاد تغییرات کاذب دخیل باشند. نتایج حاصل، در بررسی اثر عوامل مشترک، با گزارشات Mehregan و Margarone، تا اندازه مشابه و در مواردی که برای اولین بار مورد توجه و کار قرار گرفته اند کاملا جالب و در حالاتی تداعی کننده ضایعات مخاطی همچون Pemphigoid ها و یا ضایعات بدخیم و پیش بدخیمی می باشند.

واژه‌های کلیدی: دهان، نمونه بافتی، تغییرات کاذب