دوره 70، شماره 11 - ( 11-1391 )                   جلد 70 شماره 11 صفحات 690-684 | برگشت به فهرست نسخه ها

N T, H M, G H, S S, M H. Male rat spermatogenesis influenced by Achillea millefolium L.. Tehran Univ Med J 2013; 70 (11) :684-690
تک زارع نسرین، مرتضوی سیده حمیده، حسن‌زاده غلامرضا، صفایی سحر، حسینی میرجمال. تاثیر عصاره الکلی گیاه بومادران بر روند اسپرماتوژنز در رت. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1391; 70 (11) :684-690

1- گروه آناتومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، takzaree@yahoo.com
2- مرکز پژوهشهای علمی دانشجویان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه آناتومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- گروه سم شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
زمینه و هدف: امروزه استفاده از گیاهان دارویی بسیار متداول گشته است. بومادران با اسم علمی Achillea millefolium L. به‌دلیل وجود ترکیبات شیمیایی گوناگون، در طب سنتی و مدرن استفاده می‌شود. امروزه مسئله کنترل جمعیت اهمیت زیادی دارد و دارویی لازم است که بدون عوارض جانبی بوده و باعث مهار تولید اسپرماتوزییدها گردد. هدف این تحقیق بررسی اثر عصاره الکلی سرشاخه‌های گل‌دار گیاه بومادران برروی باروری و روند اسپرماتوژنز می‌باشد.
روش بررسی: در این مطالعه 32 رت بالغ نر، نژاد ویستار به چهار گروه تقسیم شدند. گروه اول؛ هشت رت، mg/kg200 عصاره الکلی بومادران، گروه دوم؛ هشت رت، mg/kg400 از عصاره الکلی بومادران و گروه آزمایشی سوم؛ هشت رت، mg/kg800 عصاره الکلی بومادران را به‌صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. گروه شاهد؛ هشت رت، آب مقطر استریل تزریقی را دریافت کردند. پس از 20 روز موش‌ها کشته شده و برش‌های بافتی از بیضه تهیه شد و روند اسپرماتوژنز مورد بررسی دقیق هیستولوژی قرار گرفت.
یافته‌ها: در مقایسه بین گروه‌های تجربی با گروه شاهد گروه‌هایی که دوز بالای عصاره را دریافت کرده بودند تغییراتی مانند ضخیم‌شدگی غشای پایه لوله اسپرم‌ساز، کاهش سلول‌های اپیتلیوم ژرمینال، پرخونی در بافت بیضه را نشان دادند (001/0P<).
نتیجه‌گیری: غلظت بالای عصاره منجر به ایجاد تغییرات ساختمانی و تغییر روند اسپرماتوژنز در بیضه می‌گردد. این امر می‌تواند زمینه بررسی‌های جامع‌تر جهت آزمایش برروی انسان به‌عنوان داروی ضد باروری طبیعی و بدون خطر گردد.