دوره 73، شماره 7 - ( مهر 1394 )                   جلد 73 شماره 7 صفحات 490-485 | برگشت به فهرست نسخه ها

Homaee F, Hasanzadeh Mofrad M, Mirtaymoore M, Afzal Aghaee M, Eslame B. Clinicopathologic aspects and treatment results in malignant sex cord-stromal tumor of ovary. Tehran Univ Med J 2015; 73 (7) :485-490
همایی فاطمه، حسن‌زاده مفرد ملیحه، میرتیموری معصومه، افضل آقایی منور، اسلامی بابک. بررسی خصوصیات بالینی، آسیب‌شناسی و نتایج درمانی تومورهای بدخیم استرومای طناب جنسی تخمدان. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1394; 73 (7) :485-490

1- گروه رادیوتراپی انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- گروه بیماری‌های زنان و زایمان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، hasanzademofradm@mums.ac.ir
3- گروه بیماری‌های زنان و زایمان، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
4- گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
5- پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

زمینه و هدف: تومورهای استرومای طناب جنسی تخمدان از بدخیمی‌های نادر تخمدان می‌باشند. این تومورها مسئول 8-5% تمامی بدخیمی‌های تخمدان هستند. شایع‌ترین انواع تومورهای استرومای طناب جنسی تخمدان تومورهای گرانولوزا هستند. هدف این مطالعه بررسی خصوصیات بالینی، آسیب‌شناختی و نتایج درمانی این تومورها بود. روش بررسی: این پژوهش توصیفی گذشته‌نگر در بیماران مبتلا به تومورهای بدخیم استرومای طناب جنسی تخمدان که به تومور کلینیک بیمارستان‌های قائم (عج) و امید مشهد در فاصله زمانی 29 اسفند 1376 تا 29 اسفند 1386 مراجعه کرده بودند، انجام شد. داده‌های پرونده‌های مربوط به بیماران جمع‌آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: از 398 بیمار مبتلا به تومورهای تخمدان، تومورهای استرومای طناب جنسی تخمدان، 39 بیمار (9/5%) را شامل می‌شد. شایع‌ترین نوع آسیب‌شناختی این تومورها، تومور سلول گرانولوزای بزرگ‌سالی 25 بیمار (6/80%) بود. 27 نفر (1/87%) در هنگام تشخیص در مراحل ابتدایی بیماری (مرحله I) قرار داشتند. از 31 بیمار تحت مطالعه 14 بیمار (2/45%) سن زیر 40 سال داشتند. میانگین سنی بیماران تحت مطالعه در زمان تشخیص 41 سال (محدوده 76-16 سال) بود. در 14 بیمار (7/46%) جراحی همراه با مرحله‌بندی صحیح جراحی انجام شد. در 12 بیمار (40%) جراحی، همراه با حفظ توانایی باروری انجام شد. بقای کل دو ساله و پنج ساله، 95% بودند. بقای بیشتر با مراحل ابتدایی بیماری ارتباط داشت (002/0P=). سن، جراحی محافظه‌کارانه و شیمی‌درمانی ارتباطی با بقا نداشتند. نتیجه‌گیری: در تومورهای استرومای طناب جنسی تنها عامل قطعی مؤثر بر بقا مرحله بیماری می‌باشد.