دوره 74، شماره 8 - ( آبان 1395 )                   جلد 74 شماره 8 صفحات 544-535 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abbasi B, Ansari Nejad N, Fardad F, Nasiripour S, Ramim T. Breast cancer epigenetics: review article. Tehran Univ Med J 2016; 74 (8) :535-544
عباسی بهاره، انصاری نژاد نفیسه، فرداد فرشید، نصیری‌پور سمیه، رمیم طیب. اپی‌ژنتیک سرطان پستان: مقاله مروری. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1395; 74 (8) :535-544

1- گروه ژنتیک پزشکی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فنآوری تهران
2- گروه هماتولوژی-انکولوژی بالغین، دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- گروه فارماکولوژی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
4- هسته تحقیقاتی فارماکوژنتیک سرطان، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، tayebramim@yahoo.com

تغییرات مولکولی پایدار در طول تقسیمات سلولی بدون ایجاد تغییر در توالی مولکول‌های DNA تحت عنوان اپی‌ژنتیک معرفی می‌گردد. مکانیسم‌های مولکولی دخیل در این فرآیند شامل تغییرات هیستونی، متیلاسیون DNA، کمپلکس‌های پروتیینی و RNA آنتی‌سنس می‌باشد. تغییر ژنوم سرطانی از طریق ترکیب هایپرمتیلاسیون و خاموشی اپی‌ژنتیکی درازمدت به همراه از دست دادن هتروزیگوسیتی و حذف نواحی ژنومی اتفاق می‌افتد. ترکیب‌های مختلفی از تغییرات N ترمینال با همکاری واریانت‌های هیستونی مختلف که نقش مشخصی در تنظیم ژن دارند منجر به بارگزاری یک هیستون تنظیمی می‌شوند که پتانسیل رونویسی یک ژن خاص یا ناحیه ژنومی را تعیین می‌کند. آنالیز متیلاسیون DNA در سطح ژنوم با استفاده از کاریوتایپ دیجیتالی خاص متیلاسیون از بافت پستان نرمال، الگوهای بیان ژن و متیلاسیون DNA خاصی را شناسایی کرده است که در کارسینومای پستان نیز یافت می شوند. بیش از 100 ژن هایپرمتیله در تومورهای پستان یا لاین‌های سلولی سرطان پستان، گزارش شده‌اند. در واقع تمرکز متیلاسیون DNA در سرطان بر روی هایپرمتیلاسیون جزایر CpG بوده است و اکثر تکنیک‌ها قادر به شناسایی نواحی هایپرمتیله خواهند بود. مطالعات اخیر بر روی نقش خاموشی اپی‌ژنتیکی در بیماری‌زایی سرطان پستان که در آن استیلاسیون و داستیلاسیون DNA بیان ژن‌های سرکوبگر تومور را تغییر می‌دهد، متمرکز شده است. مهار کننده‌های هیستون داستیلازها نقش مختلفی در سلول‌های سرطانی پستان داشته و می‌توانند راه‌های درمانی جدیدی را برای سرطان پستان نشان دهند. در این مطالعه مروری جنبه‌های مختلف اپی‌ژنتیک سرطان پستان و کاربردهای آن در تشخیص، پیش‌بینی و درمان توصیف می‌گردد.

نوع مطالعه: مقاله مروري |