دوره 76، شماره 5 - ( مرداد 1397 )                   جلد 76 شماره 5 صفحات 363-360 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi E, Fallahi S, Jalalian B, Amini Shakib P. Occurance of scleroderma-Sjogren intermediate phenotype and Addison’s disease in a patient: case report. Tehran Univ Med J 2018; 76 (5) :360-363
احمدی الهام، فلاحی ساسان، جلالیان بهنوش، امینی شکیب پویان. همراهی "فنوتیپ بینابینی اسکلرودرمی-شوگرن" با بیماری آدیسون در یک بیمار: گزارش موردی. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1397; 76 (5) :360-363

1- گروه ترمیمی، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
2- گروه داخلی، بیمارستان بهارلو، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. مرکز تحقیقات روماتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران. ، sfallahi@tums.ac.ir
3- گروه آسیب‌شناسی دهان و فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
زمینه و هدف: آنتی‌بادی آنتی‌سانترومر با نارسایی غدد اگزوکرین مرتبط است و ممکن است یکی از علل خشکی دهان باشد. هدف از این مقاله، معرفی یک مورد نادر فنوتیپ بینابینی اسکلرودرمی-شوگرن با آنتی‌سانترومر آنتی‌بادی مثبت در بیمار آدیسون بود که با پوسیدگی‌های دندانی مراجعه کرده بود.
معرفی بیمار: یک زن ۲۹ ساله مبتلا به آدیسون با پوسیدگی‌های دندانی عود‌کننده به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرد. در بررسی ضمن تایید آزمایشگاهی آدیسون، خشکی دهان و چشم، رینود، رفلاکس معده به مری، چهره ماسکه و آنتی‌سانترومر مثبت یافت شد. با توجه به دارا بودن بعضی از علایم شوگرن و برخی از علایم اسکلرودرمی محدود و نه معیارهای کامل هر کدام از این دو بیماری، تشخیص فنوتیپ بینابینی اسکلرودرمی-شوگرن برای وی مطرح گردید.
نتیجه‌گیری: در پوسیدگی‌های دندانی عود‌کننده به‌ویژه در مبتلایان به یک بیماری خودایمن، آنتی‌بادی آنتی‌سانترومر می‌تواند در شناسایی عامل خشکی دهان و نیز شناخت زودرس مراحل اولیه اسکلرودرمی یا فنوتیپ بینابینی اسکلرودرمی-شوگرن مفید باشد.
نوع مطالعه: گزارش موردي |